קולנוע דוקומנטרי
קולנוע דוקומנטרי מבקש לתעד את המציאות במסגרת של סרט. לסרט הדוקומנטרי יש 2 דרישות: נייטרליות ואבייקטיביות. והסרט מציג את המציאות לפי 2 דרישות אלו (נייטרליות ואובייקטיביות). זאת אומרת שהסרט צריך להיות מבוסס על עובדה (מציאותי), ולא דעה (פרשנות). למעשה, הסרט הדוקומנטרי הוא תיעוד פיסת מציאות תוך ניסיון למקסימום אובייקטיביות ונייטרליות.דרכי הצילום של סרט דוקומנטרי:
- צילום בזמן אמת - צילום האובייקט (דמות, נושא) הנבחר בזמן פעולתו, לדוגמה: סרט תיעודי העוסק בחייו של אדם מפורסם, יצלם את אותו אדם בסביבתו הטבעית כשהוא פועל בסביבה זו בלי להתייחס למצלמה (למשל: בתוכנית "יום בחיי", מצלמים מפורסם ומלווים אותו לאורך כל פעילויות היום, ).
- שחזור - צילום מציאות באופן יזום, באופן כזה הדומה למשחק. על האובייקט הנבחר לשחק את עצמו, כך לדוגמה אם הסרט אמור לתאר את חייו של שחיין, יתבקש השחיין לשחות בשביל הצילום.
יש טענות שאומרות שקיימת בעיה ליצור סרט דוקומנטרי שהוא תיעוד ממשי של המציאות מכמה סיבות:
- הבמאי בוחר בנושא מסוים, ומכאן שהסרט עוסק במציאות שנבחרה להיות מתועדת. למרות שהדמויות והאירועים אמיתיים, הסרט הוא סובייקטיבי כי הוא בא להציג את הפרשנות לפי עמדת הבמאי.
- בסרט יש עריכה. הבמאי בוחר מה להראות ומה לא. הוא עורך את הקטעים, בוחר סצנות, זוויות צילום, מוזיקה, משאיר את החלקים הדרמטיים וכאלו שמעוררים רגשות. והוא מוציא את הקטעים המשעממים או קטעים שהוא לא מעוניין בהם לצורך ה"מציאות" שרוצה לבנות.
לסרט הדוקומנטרי יש מטרה והיא לעניין ולרגש את הצופה, ולא רק להציג את המציאות. סרט דוקומנטרי הוא יצירה, והוא לא רק "התבוננות במציאות". המציאות נקבעת ע"י היוצר והוא עורך הכל כך שישפיע על תחושות הצופה (בעזרת עריכה, מוזיקה, דגש על קטעים מסוימים). למעשה, סרט דוקומנטרי הוא פרשנות של המציאות ולא תיעוד של המציאות. לכן, גם סרט דוקומנטרי הוא בסופו של דבר- סובייקטיבי, ולא אובייקטיבי. הוא מתאר מציאות, הוא מתעד פיסה (חלק) של מציאות, אך זו מציאות שנבחרה, ושעברה עריכה.
סוגי סרטים דוקומנטרים:
1. דוקו אקטיביזם- סרטי תעודה שבהם היוצר לא רק מתעד את המציאות, אלא גם מנסה לשנות אותה ומתעד את הניסיון לשינוי ואת ההשלכות של ניסיונו (לדוגמה: "אבודים" עם צופית גרנט) בנוסף הסרט מגש הכסף,מראים איך לנהל חיים יותר חסכוניים וטובים עם הכסף וכך הם משנים שיהיה יותר טוב לאנשים והיו יותר חסכוניים מבחינה כלכלית הם מביאים בסרט מומחים שמדברים על כסף ואיך להתנהל יותר חכם עם הכסף בנוסף הם מראים כמה אנחנו משלמים ומתארים את המציאות והם בעצם רוצים שנתנהל יותר חכם וחסכוני.
2.שוקומנטרי (מונדו)- סרטי תעודה המתייחסים לנושאים שהם בבחינת טאבו. לרוב, זה תיעוד של מנהגים של עמים נידחים ברחבי העולם.
3. רוקומנטרי- תיעוד מסע הופעות של להקת רוק.
4. ריאליטי- יצירת מציאות סגורה (האח הגדול, הישרדות), והתערבות הפקתית בתכני המציאות כדי ליצור עניין, דרמה ובעיקר רייטינג.
גישות בקולנוע דוקומנטרי:
-גישת הזבוב על הקיר- משמעותה מצב בו המצלמה רק מתעדת, ולא משפיעה על המציאות. המצלמה היא כמו זבוב שעל הקיר, שרק מתבונן במתרחש ולא משפיע על המתרחש. הדמויות המצולמות לא מושפעות מנוכחות המצלמה ולכן התנהגותן נשארת טבעית.
- גישת הדוקו אקטיביזם- גישה הפוכה לגישת הזבוב על הקיר. בגישה זו, יוצר הסרט הדוקומנטרי משפיע באופן מכוון, בוטה וגלוי על המציאות. הבמאי רוצה לשנות את המציאות הקיימת. הוא רוצה להביא לידיעתם של האנשים מצב קיים, להאיר את עיניהם, ולשנות את אופן התנהגותם. לדוגמא, בסרט גם כשעיניי פקוחות רואים את דמות הראשית מתאר את המסע שלו ומראה את כל הפחדים והדברים שהוא רוצה להראות לאנשים באמצעות המצלמה.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה